Financieel onafhankelijk in 8 lessen deel 1

5 min leestijd

Wil jij weten wat rijke ouders hun kinderen leren waar de arme ouders geen idee van hebben? Wil jij leren hoe je passief inkomen op kunt bouwen? Hoe je financieel intelligent kunt worden en financieel onafhankelijk kunt worden? Zo ja, lees dan verder. In een serie van 8 artikelen leer ik je de belangrijkste punten uit de lessen van de Rich Dad, Poor Dad boeken van Robert Kiyosaki en Sharon Lechter.

Anders denken over geld

Jouw gedachten bepalen jouw realiteit. Wil je dus meer geld, verander dan hoe je denkt over geld. Ga jij anders denken over geld en dan zul je ook je gedrag aanpassen. En jouw gedrag bepaalt weer wat voor resultaten je behaald.

Het begint allemaal in je hoofd. Succesvolle mensen beginnen klein en bouwen vandaar verder. Het gaat er niet om hoe groot je bent of hoeveel geld je hebt op het moment dat je begint. Het gaat om de ideeën die je hebt. De dromen die je koestert. Neem de tijd om de voor jou beste ideeën te vinden en ga ervoor. Voor de volle 100 procent. En denk niet in beperkingen maar in wat er mogelijk is. Het universum is onbeperkt en uiteindelijk ben jij de enige die bepaald hoeveel je wilt verdienen en of je financiële onafhankelijkheid behaald.

In 8 lessen financieel onafhankelijk

Het belangrijkste is dat je je financiële intelligentie ontwikkelt. Lees boeken, woon seminars bij, omring je met succesvolle mensen, luister podcasts, lees blogs en leer. Leer hoe je geld vóór jou kunt laten werken.

Les 1: Werk niet voor het geld, maar laat het geld voor jou werken

Een baan is niets meer dan een korte termijn oplossing (de rekeningen kunnen betalen) voor een lange termijn uitdaging (je eigen vermogen opbouwen). En toch zie je maar al te vaak dat mensen in de gewoonte van zoveel geld uitgeven terechtkomen dat ze gedoemd zijn om de rest van hun leven voor iemand anders te werken. Ze bouwen geen eigen vermogen op en doen hun leven lang niets anders dan de rekeningen betalen. Het punt is dat het niet gaat om hoeveel je verdient. Het gaat erom dat je ervoor zorgt dat je genoeg geld overhoudt om een eigen vermogen op te bouwen. Vervolgens vind je slimme manieren om dit eigen vermogen te investeren en de assets die je hiermee opbouwt voor jou te laten werken. Op deze manier bouw je passief inkomen op. Geld wat ook binnenkomt als je niet aan het werk bent. Je besteed dus je kostbare tijd aan het creëren van een asset wat vervolgens geld voor jou gaat verdienen zonder dat je daar nog veel voor hoeft te doen.

Les 2: Leer het verschil tussen assets en verplichtingen en koop assets

Het gaat er in het leven niet om hoeveel geld je verdient. Waar het om gaat is hoeveel geld je overhoudt. En het beter worden in geld overhouden vereist financiële intelligentie die begint met weten wat het verschil is tussen een asset en een verplichting en vervolgens het kopen van assets. De rijken bouwen en kopen assets, de armen en de middenklasse kopen verplichtingen en denken dat het een asset is.

Les 3: Bouw je eigen bedrijf als basis voor je financiële gezondheid

Je beroep draait om de inkomenssectie van jouw persoonlijke winst- en verliesrekening. Je bedrijf daarentegen staat in de assets kolom. Verwar nooit je beroep met je bedrijf. De armen en middenklasse focussen op hun beroep met het gevolg dat ze hun hele leven druk zijn met het bouwen aan het bedrijf van iemand anders. De rijken daarentegen, focussen op het bouwen van hun eigen bedrijf.  

Les 4: Start een holding die jouw assets in bezit heeft

Om hun financiële stromen zo voordelig mogelijk in te richten en hun aansprakelijkheid te minimaliseren brengen de rijken hun assets onder in een holding.

Les 5: Creëer steeds weer nieuwe winstgevende zakelijke kansen

Gebruik jouw financiële intelligentie om meer opties voor jezelf te creëren. Meer kansen om creatieve oplossingen te bedenken die jou meer geld opleveren. Meer opties dan de standaard “nu hard werken en een beetje sparen zodat ik later als ik oud ben kan genieten” strategie die de meeste mensen nog steeds hanteren.

Les 6: Werk voor een ander om te leren en niet alleen voor het geld

De slimme aanpak met werken voor een ander is om op zoek te gaan naar een baan waar je nieuwe vaardigheden leert. Vaardigheden die jou verder kunnen helpen in het creëren en aanschaffen van assets en het bouwen aan je eigen bedrijf. Dat is veel belangrijker dan hoeveel geld je met die baan verdient.

Les 7: Overkom de obstakels op je pad

De vijf belangrijkste redenen waarom het mensen niet lukt om winstgevende assets te creëren zijn:

 1. Ze zijn te bang om geld te verliezen
 2. Ze zijn cynisch en geloven niet dat het mogelijk is
 3. Ze zijn te lui om hun gewoonten te veranderen
 4. Ze laten hun slechte gewoonten hun gedrag bepalen
 5. Ze zijn arrogant, een combinatie van teveel ego met onwetendheid

Les 8: Om je doel te bereiken moet je wel de eerste stap zetten

Zet de volgende stappen om succesvol financieel onafhankelijkheid te worden:

 1. Vind een emotionele reden waarom financiële onafhankelijkheid belangrijk voor je is
 2. Bekrachtig je besluit om financiële onafhankelijkheid te bereiken iedere dag weer
 3. Kies je vrienden zorgvuldig
 4. Leer totdat je iets kent, vervolgens leer je iets nieuws
 5. Ontwikkel de zelfdiscipline om jezelf eerst te betalen
 6. Betaal goed voor goed advies
 7. Maak je assets “vrij”
 8. Gebruik je assets en niet je kapitaal om voor luxegoederen te betalen
 9. Vind een aantal “financiële helden” om te modelleren
 10. Maak tijd om anderen te leren wat jij weet