Financieel onafhankelijk in 8 lessen deel 2

4 min leestijd

Een baan is niets meer dan een korte termijn oplossing (de rekeningen kunnen betalen) voor een lange termijn uitdaging (je eigen vermogen opbouwen). En toch zie je maar al te vaak dat mensen in de gewoonte van zoveel geld uitgeven terechtkomen dat ze gedoemd zijn om de rest van hun leven voor iemand anders te werken. Ze bouwen geen eigen vermogen op en doen hun leven lang niets anders dan de rekeningen betalen. Het punt is dat het niet gaat om hoeveel je verdient. Het gaat erom dat je ervoor zorgt dat je genoeg geld overhoudt om een eigen vermogen op te bouwen. Vervolgens vind je slimme manieren om dit eigen vermogen te investeren en de assets die je hiermee opbouwt voor jou te laten werken. Op deze manier bouw je passief inkomen op. Geld wat ook binnenkomt als je niet aan het werk bent. Je besteed dus je kostbare tijd aan het creëren van een asset wat vervolgens geld voor jou gaat verdienen zonder dat je daar nog veel voor hoeft te doen.

Les 1: Werk niet voor het geld, maar laat het geld voor jou werken

Een slimme financiële strategie is om een bedrijf te starten wat inkomen voor jou genereert, zelfs als je er zelf niet bent. Passief inkomen noem je dat. Het opbouwen van steeds meer passief inkomen is de beste manier om financiële onafhankelijkheid te bereiken. De meeste mensen zijn zich niet bewust van de kracht van passief inkomen. Ze zijn zo gefocust op hoeveel geld ze in hun baan verdienen dat ze de kansen om passief inkomen op te bouwen aan zich voorbij laten gaan.

Gevangen in de “Rat Race”

Dit heeft een tweetal interessante gevolgen:

  1. De meerderheid van de mensen werkt voor iemand anders omdat dat ze een gevoel van zekerheid geeft. Met andere woorden, ze werken uit angst. Ze zijn bang om de rekeningen niet te kunnen betalen. Aan de andere kant zijn de mensen die het meeste betaald krijgen vaak zo rijk dat ze niet eens meer hoeven te werken om de rekeningen te kunnen betalen. Zij werken niet voor het geld maar omdat ze het leuk vinden wat ze doen. Ze hebben hun passie gevonden en verdienen daar geld mee.
  2. De meeste mensen die meer geld gaan verdienen met hun baan bouwen alleen maar meer schulden op. Doordat ze een hoger inkomen hebben kunnen ze meer lenen. Denk bijvoorbeeld aan een groter huis (is hogere hypotheek) of een mooiere auto (is hogere lening of leasebedrag). Hun uitgaven rijzen de pan uit om maar aan hun steeds meer toenemende wensen en begeerten te kunnen voldoen.

Ontsnappen aan de “Rat Race”

Wil je dit omdraaien? De sleutel is om te leren hoe je geld vóór jou kunt laten werken door passief inkomen op te bouwen. Dat is een veel betere strategie dan je blind te staren op een goede baan als je belangrijkste bron van inkomsten. Als dat je lukt dan kun je angst en begeerte voor je laten werken in plaats van tegen je.

Onwetendheid maakt de angst en de begeerte alleen maar groter. In plaats van het slachtoffer te zijn van je emoties, leer om ze te gebruiken. Denk creatief. Vraag jezelf af hoe je verschillende stromen van passief inkomen kunt genereren om zo te werken aan je financiële onafhankelijkheid.

De meeste mensen vallen hun hele leven ten prooi aan een tweetal emoties; angst en begeerte. Eerst zorgt de angst om zonder geld te zitten ervoor dat we hard gaan werken. Vervolgens, zodra we betaald krijgen, zorgen begeerte of hebzucht ervoor dat we gaan denken aan alle leuke dingen die we met dat geld kunnen doen. Het patroon van opstaan, werken, rekeningen betalen, opstaan, werken, rekeningen betalen is ontstaan. Hun leven wordt voortaan beheerst door angst en begeerte. Biedt ze meer geld en ze geven meer uit. De cyclus zet zich voort. Dit is wat ik “the Rat Race” noem.

Robert Kiyosaki en Sharon Lechter

Dit fenomeen is ook bekend als de wet van Parkinson die zegt dat de uitgaven van mensen evenredig zullen toenemen met de groei van hun inkomsten tot het moment waarop ze al het inkomen dekken. Een betere baan en een hoger salaris lossen je financiële problemen niet op. Om aan de Rat Race te ontsnappen moet je ervoor zorgen dat je meer geld overhoudt dan dat je uitgeeft. En vervolgens gebruik je dit geld om passief inkomen op te bouwen. Dit zijn de eerste stappen op het pad naar financiële onafhankelijkheid.