Financieel onafhankelijk in 8 lessen deel 3

2 min leestijd

Het gaat er in het leven niet om hoeveel geld je verdient. Waar het om gaat is hoeveel je ervan bewaard. En in het verlengde daarvan, hoeveel generaties je het bewaard. Om dat te bereiken is het belangrijk om te werken aan je financiële intelligentie.

Les 2: Leer het verschil tussen assets en verplichtingen en koop assets

De basis van financiële intelligentie is het verschil weten tussen een asset en een financiële verplichting. De rijken bouwen en verkrijgen assets. De armen en de middenklasse verkrijgen financiële verplichtingen en denken dat het een asset is.

Het verschil tussen de twee kan heel eenvoudig worden samengevat:

  1. Een asset zorgt ervoor dat er geld in je portemonnee komt
  2. Een financiële verplichting zorgt ervoor dat er geld uit je portemonnee verdwijnt

Het altijd in gedachten houden van deze twee basisregels vormt de basis voor je financiële gezondheid. Eigenlijk is het heel simpel. Waar het op neer komt is het volgende. Besteed je tijd aan het bouwen van assets om je eigen vermogen te vergroten en besteed je tijd aan het bouwen van financiële verplichtingen om arm te blijven.

Je eigen huis is geen investering

De meeste mensen zijn hun hele leven druk bezig met het bouwen van financiële verplichtingen zonder dat ze dit zelf in de gaten hebben. Het beste voorbeeld hiervan is het eigen huis. Veel mensen zien hun huis als hun grootste investering en blijven werken om steeds maar groter en beter te kunnen wonen. Het probleem hiervan is dat om dat te bereiken je steeds meer schuld op je moet nemen. Een steeds hogere hypotheek vereist een hoger salaris of meer werken. Door te focussen op hun huis bouwen ze een financiële verplichting in plaats van een asset.

Daarnaast verliezen ze tijd. Tijd die ze hadden kunnen besteden aan het bouwen van echte assets. En tot slot verspillen ze veel geld. Een groter huis betekent meer onderhoud en meer kosten. Geld wat besteed had kunnen worden aan het bouwen van echte assets.